Vilafamés


Vilafamés és un poble de l’interior de la província de Castelló, dista 25 km de la capital. Ha estat seleccionat com un dels 44 pobles més bonics d’Espanya i un dels tres pobles més bonics de la província de Castelló juntament amb Morella i Peníscola. El conjunt històric de Vilafamés és declarat Bé d’Interès Cultural el 22 d’abril de 2005.

Vilafamés destaca pel seu casc antic. Passejar pels seus carrers tranquil·lament, ens transporta als seus orígens àrabs amb carrers estrets que fan ziga-zaga, amb racons sorprenents, amb el castell a la part alta i la petita església als seus peus.

La contínua i densa població del territori al voltant de Vilafamés indiquen la idoneïtat del lloc per a l’ocupació humana des de temps prehistòrics. El nom del topònim data d’època musulmana (Vilahamec, Beniffamez), de la qual hi ha diverses restes com la base del Castell, els carrers i carrerons adjacents i vestigis d’antigues fortificacions constituïdes per llenços de muralla i restes de torres. Aquest recinte històric de Vilafamés englobaria la part alta de la población: el castell, la zona annexa del Quartijo, l’antic Ajuntament, l’església de la Sang fins als carrers Hospital i Torreta, formant un espai més o menys quadrangular. Amb l’ampliació cristiana, Vilafamés comença a créixer edificant la seva impressionant església parroquial i el seu palau del segle XV; aquí els carrers ja són de traçat lineal.

Crida molt l’atenció la seva impressionant ROCA GROSSA: una gran roca que es troba a mesura que s’avança pujant pel carrer principal de Vilafamés. Al mateix temps, i com a símbol característic del poble, cal destacar que en tot el casc antic predomina la pedra roja en totes les construccions de Vilafamés.

El Castell:

D’origen àrab, fou conquerit per Jaume I el 1233.

Ha sofert diverses reformes al llarg de la seva història, essent els seus vestigis més antics del segle XIV.

Va sofrir importants atacs durant les guerres carlistes, al segle XIX, adaptant-se el sistema de fortificació a les noves tècniques de la guerra, un bon exemple n’és la torre central de planta circular que pertany a aquest moment.

Església de la Sang:

Situada als peus del castell i davant del que fou la Casa de la Vila, és d’origen medieval y barroquitzada al segle XVII. Fou construïda en part sobre un aljub, que possiblement va servir de cripta. Presenta tretze arcs apuntats (segurament del segle XIV) i distints retaules barrocs i pintures al fresc atribuïdes a l’entorn dels Guilló.

Església de l’Assumpció:

De finals del S.XVI, comença la construcció el 1594 i es reforma el 1778. La cúpula es construeix de cap nou el 1806 amb teula àrab. La portada data del 1601 i a l’interior hi destaca el retaule major de principis del segle XVII, la Capella de la Comunió i el sòcol de cerámica valenciana del segle XVIII. A la Sagristia s’hi troba el Museu de la parròquia amb interessants peces d’orfebreria, pintura i indumentària litúrgica.

Horari de visita: de dimarts a divendres d’11h a 13.30h i de 16h a 17.30h. Dissabtes d’11h a 14h i de 16.45h a a18.45h. Diumenges de 12.30h a 14h i dilluns tancat.

El MACVAC   (Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni )

El 1968 el crític d’art D. Vicente Aguilera Cerni (València, 1920 – 2005) arriba a Vilafamés i queda sorprès per la bellesa de les seves cases i els carrers de la part antiga. El poble i el seu entorn el captiven i proposa a les autoritats la creació d’un museu d’art contemporani que pren forma el 1970 quan D. Vicente Aguilera Cerni envia personalment una carta als seus amics artistes donant a conèixer la creació del museu i demanant la seva col·laboració per a la creació del fons museístic a través de la cessió o donació d’obra.

El 2003 el Museo Popular de Arte Contemporaneo de Villafamés, en reconeixement al seu fundador, canvia el seu nom per Museu d’Art Contemporani “Vicente Aguilera Cerni” de Vilafamés: MACVAC.

El museu es troba ubicat al Palau del Batlle (autoritat encarregada d’administrar els bens reials al municipi), ja que fou la seva residència oficial. És un esplèndid edifici del segle XV, pertanyent al gòtic civil valencià

El palau fou remodelat en època barroca i en les diferents fases de restauració per a l’adequació a museu, però sense modificar l’estructura de l’edifici i sempre respectant les estances, capella, alcoves i xemeneies. L’última restauració va tenir lloc el 7 de desembre de 1991.

És el primer museu d’Espanya dedicat de forma completa i oberta a l’Art Contemporani.

La col·lecció del MACVAC és un reflex del seu temps i alberga més de 500 obres d’art d’artistes de referència de l’avantguarda artística de l’últim quart del segle XX i principis del segle XXI, tant a nivell nacional com internacional.

Visites y Horaris: de dimarts a divendres de 10:00 h a 13:30 h y de 16:00 h a 19:00 h. Dissabtes, diumenges i festius de 10:30 h a 14:00 h y de 16:00 h a 19:00 h. Dilluns tancat. 24, 25, 31 de desembre y 1 de gener tancat.

Contacto: adreça: carrer Diputació nº 20,  CP 12192 Vilafamés (Castellón) – España,    Telèfon: 964 329 152

Contacto web: macvac.es       info@macvac.es

Els carrers del casc antic:  

El casc antic de Vilafamés va ser declarat Bé d’Interès Cultural pel Decret 80/2005 de 22 d’abril (DOCV n.4993, 26 d’abril de 2005; BOE n.202, 24 d’agost de 2005).

Passejar pels carrers contemplant la bellesa dels seus racons, façanes i edificis singulars és una autèntica delícia.

Mereix la pena descobrir l’encant del poble.

(Informació extreta de la web Los pueblos más bonitos de España)