Festes i tradicions


Sant Antoni Abad: esdevé l’inici del cicle festiu popular i té lloc a mitjans del mes de gener. Destaca l’acte de la “matxà” pels diferents carrers del poble on s’encenen fogueres i en determinats llocs es reparteix un rotllo als participants; la processó finalitza a la plaça de la Font on es procedeix al repartiment de rotllos per part de l’Ajuntament.

Sant Miquel Arcàngel: festivitat que té lloc el quart diumenge de Quaresma. Consisteix en la realització d’una romeria a l’ermita de St. Miquel Arcàngel. A l’ermita es celebra una missa i un dinar campestre amb un petit mercat; quan els romers tornen al poble té lloc la processó de les creus en què participen xiquets portant creus fetes de bruc. Per la nit té lloc la processó dels borratxos, en què a l’alçada de la Roca Grossa té lloc la trobada de romers que acompanyen St. Miquel i la confraria del Crist de la Sang que surt a rebre’ls, per continuar la processó fins l’església.

Sant Vicent Ferrer: destaca d’entre les celebracions que tenen lloc durant la setmana pasqual i es caracteritza per la realització de dinars al camp on es degusten les mones de Pasqua.

Festes patronals: són en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció i al Crist de la Sang i tenen lloc a mitjans d’agost. Les activitats que es realitzen són molt variades: exposicions, concerts, esports, concursos, revetlles, corregudes de bous… destaca l’acte de la Serenata al bou: bou que rep un tracte especial i diferent ja que després de ser torejat pels diferents carrers del poble s’exposa obert en canal a la plaça de la Font, moment en què la banda de música comença el concert o serenata.

Sant Miquel de “veremes”: festivitat que té lloc el 29 de setembre essent el patró St. Miquel. Rep el sobrenom de “veremes” per celebrar-se durant el període de recol·lecció de raïm; es realitzen diversos actes que tenen lloc a la pròpia ermita.

Nadal: durant el període nadalenc es realitzen diversos actes com ara concerts nadalencs, escenificacions del pessebre, etc. Acabant els actes nadalencs amb la cavalcada dels Reis Mags que té lloc el dia 5 de gener.

(Informació extreta de la web de l’Ajuntament de Vilafamés).