El terme


La font de les Piques: es troba situada a tres kilòmetres de la localitat en direcció nord, al costat del Bar-restaurant El Polígono, a la zona industrial. La font disposa d’un cabdal que cau en cascada a set piles que desemboquen en dos basses irregulars. A més existeixen una sèrie de canalitzacions que desemboquen en diverses basses aprofitant l’aigua per a reg. L’aigua té propietats diürètiques i és de gran acceptació entre els habitants. La vegetació de la zona està constituïda per oliveres centenàries, alzines, carrasques, gínjols, lledoners, timonet i romer. És un bonic paratge des d’on es poden apreciar vistes panoràmiques sobre tota la zona plana.

La font de la Penella: des de Vilafamés s’ha d’agafar la carretera de la Barona i un cop allí continuar per la carretera Les Useres, després de tres kilòmetre i a l’arribar al pont de la Rambla de la Viuda, s’agafarà una senda que va pel marge esquerre de la rambla durant un recorregut de set kilòmetres fins arribar a la font. El paratge es situa en un pla sota els pins, amb una capella a Sant Antoni i la font. L’aigua desemboca a un abeurador i quan aquest està ple a uns rentadors. Lloc amb una bonica vista en un lloc tranquil, ideal per a passar el dia al camp.

El Clot: és una cavitat o formació càrstica al terreny, de forma cilíndrica, situada en la vessant d’una muntanya. Dista de Vilafamés uns 3-4 km. És una cavitat de planta circular, fons pla, amb una superfície de 1300 m2 i amb una profunditat entre 8 i 16 metres. S’hi accedeix a través del Camí de Les Useres. La vegetació que s’hi troba a la zona està constituïda per alzines, oliveres i una gran quantitat d’arbustos, lledoners i plantes trepadores que l’han convertit en un ecosistema localitzat d’aspecte selvàtic.

La Cova del Bolimini: s’hi accedeix prenent la carretera en direcció a Sant Joan de Moró, abans del punt quilomètric 10 prendrem el Camí de Costur i a un kilòmetre i mig prendrem el camí a la dreta fins el mas de les Alqueries. Es tracta d’una cavitat on s’hi accedeix a través d’una escala natural que porta a dues estances interiors de gran amplitud i amb volta de canó de fins 3 metres d’alçada. Al fons de la segona estança, un degoteig sobre una pila artificial ha dotat a aquesta cova d’un original subministrament d’aigua potable. La vegetació de l’exterior de la cova és la característica de la zona muntanyosa: garroferes, esparregueres, palmes, figueres, oliveres, pins, romer, timonet, etc.

Paratge Natural Municipal Sant Miquel: en direcció a Sant Joan de Moró i a cinc kilòmetres de Vilafamés. S’hi troba l’ermita de Sant Miquel, patró del municipi i una vegetació exuberant pròpia d’una geologia d’arenisques triàsiques: pins i vegetació endèmica amb interessants exemplars de carrasques, alzines, salzes, etc.

Zona recreativa “Camí Cementiri-Monte Estepar”: situada a les faldes del Monte Estepar, a un kilòmetre aproximadament del poble i perfectament senyalitzat, està constituïda per la zona de pinar i d’acampada lliure. Presenta diverses taules amb banc de fusta, una font, torradors i zona infantil. El paratge resulta molt agradable per passar el dia sense sons i sense contaminació. La vegetació és abundant, hi predominen pins de gran alçada, romaní, timonet i a més plantes característiques de la zona.

Zona recreativa “Maxacadora”: situada a les faldes del Monte Estepar al costat de la carretera V-160 d’accés a Vilafamés. La zona disposa de font, taules amb seients i torradors.

(Informació extreta de la web de l’Ajuntament de Vilafamés).